Ga naar de inhoud

Verbroedering 25-12-1914: oorlogskunst te Ramskapelle

Verbroedering 25-12-1914

Het standbeeld “Verbroedering 25-12-1914” van William Livermore bevindt zich langs de Frontzate in Ramskapelle bij Nieuwpoort. Het is een ontroerend eerbetoon aan één van de meest gedenkwaardige momenten uit de Eerste Wereldoorlog. Dit prachtige standbeeld dient als een tastbare herinnering aan de gebeurtenissen op kerstavond 1914, toen soldaten aan beide zijden van het front tijdelijk hun wapens neerlegden om samen te komen in een geest van vrede en verbroedering.

Het standbeeld toont drie soldaten die elkaar ontmoeten in niemandsland tussen de loopgraven: twee ervan, een Brit en een Duitser, schudden elkaars handen en lijken te praten, te midden van een atmosfeer van respect en begrip. Het beeld straalt een gevoel van menselijke connectie en de universele wens naar vrede uit te midden van de verschrikkingen van oorlog. De kunstenaar, William Livermore, heeft met dit werk de diepe emoties van die historische nacht vastgelegd en nodigt de kijker uit om na te denken over de betekenis van menselijke verbroedering, zelfs in de meest vijandige omgevingen.