Ga naar de inhoud

De Caesarboom in Lo-Reninge

Caesarboom, Lo-Reninge (Lo)

Lo – deelgemeente van Lo-Reninge – is een dorpje dat ons kan bekoren. Tijdens elk bezoek aan de Westhoek “passeren” we er wel eens. Net zoals Julius Caesar dat zou gedaan hebben, meer dan 2.000 jaar geleden in 55 voor Christus. Volgens de legende zou hij een dutje gedaan hebben onder een taxusboom, die zich bevindt op de overgang tussen de Weststraat en de Hogebrugstraat, op een steenworp van de markt. Hij bevindt sinds naast de (middeleeuwse) Westpoort. Sindsdien wordt deze boom de Caesarboom genoemd.

Taxusbomen (Taxus Baccata) kunnen inderdaad eeuwenoud worden en omwille hierom staan ze in verschillende culturen bekend als symbool voor het eeuwig leven. Dat de boom in Lo Caesar nog zou gezien hebben is echter onwaarschijnlijk. Naar schatting is de Caesarboom 250 jaar oud. Dat is een respectabele leeftijd, maar een eind verwijderd van de 2000+ jarige leeftijd die hij zou moeten hebben om voor Julius Caesar echt als slaapplaats gediend te hebben. Niettemin: een mooi verhaal, een mooi boom en een mooi stadje!