Ga naar de inhoud

Welke gemeentes horen tot de Westhoek?

gemeentes westhoek

Regelmatig krijgen we de vraag welke gemeentes nu precies tot de Westhoek behoren. Op de kaart zie je dat de Westhoek het linkse (westelijke) gedeelte is van West-Vlaanderen, de meest westelijke hoek van België. Bovenaan liggen de kustgemeenten (de “Westkust”) met uitgestrekte duinengebieden. Als we naar onder zakken passeren we via polders (o.a. “De Moeren“) en komen we terecht in het West-Vlaamse Heuvelland met o.a. Ieper en Poperinge. Doorheen de Westhoek stroomt de IJzer. Het Belgisch gebied ten westen van de Ijzer wordt “Bachten de Kupe” genoemd.

Hoe dan ook, hier zijn ze allemaal op een rijtje, van A tot Z, van Alveringem tot Zonnebeke:

 • Alveringem
 • De Panne
 • Diksmuide
 • Heuvelland
 • Houthulst
 • Ieper
 • Koekelare
 • Koksijde
 • Kortemark
 • Langemark-Poelkapelle
 • Lo-Reninge
 • Mesen
 • Nieuwpoort
 • Poperinge
 • Veurne
 • Vleteren
 • Zonnebeke
Tags: